Indul a hajrá a vidékfejlesztési pályázatokért!
Megjelent: 2015-10-13 16:51
Ősztől beindulnak a mezőgazdasági szektort érintő pályázatok - olvasható számos híroldal és pályázati tanácsadó cég honlapján. A pályázatok a Vidékfejlesztési Program keretében kerülnek kiírásra, és gyakorlatilag az agrár-környezetgazdálkodási és az ökológia gazdálkodást támogató felhívások már meg is jelentek a palyazat.gov.hu oldalon. De vajon mi jön még? Tudjuk-e, mire pályázhatunk?

A közös agrárpolitika (KAP) második pillérét jelentő vidékfejlesztési politika prioritásait hazánkban a 2014-2020-as uniós ciklusban a Vidékfejlesztési Program (VP) hivatott megvalósítani. Az Európai Unió vidékfejlesztési célokra ebben az időszakban mintegy 4.145 milliárd euró fejlesztési forrást biztosít Magyarország számára.

A VP a pályázatok egész tárházát és egyben kihagyhatatlan lehetőséget kínál elsősorban a mezőgazdaság szereplői (mezőgazdasági termelők, mezőgazdasági vállalkozások, stb.) számára, de a kimondottan nem mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozások is több kiírásban esélyt kapnak a pályázásra.

A közeljövőben (október-november-december) tucat számra jelennek majd meg az állattenyésztési, kertészeti, erdészeti ágazatot érintő pályázati felhívások, de a mezőgazdasági termékek feldolgozását végző vagy a szaktanácsadási tevékenységet folytató vállalkozásoknak is most nyílnak meg a pályázati pénzcsapok. A feldolgozási tevékenységek támogatására mégpedig gigászi, mintegy 151 milliárd forintot kitevő keretösszeg áll majd a rendelkezésre.

Az említett pályázatok soha vissza nem térő alkalomként debütálnak majd, hiszen 2020 után már nem számíthatunk ilyen mértékű uniós támogatásra.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy annak ellenére, hogy hatalmas pályázati dömping várható, a konkrét felhívásokról, az azokban előírt feltételekről még nem sokat tudunk. Az egyetlen kiindulási pont a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kézikönyve, amely a Vidékfejlesztési Program lényeges elemeit mutatja be, és egy-két oldalban részletezi annak egyes műveleteit (pályázatait).

Bízom benne, hogy ez a közeljövőben megváltozik, és a pályázni szándékozók számára már a felhívások meghirdetése előtt rendelkezésre állnak a pályázatok tervezetei annak érdekében, hogy kellő felkészültséggel szállhassanak ringbe a támogatásokért.

Főoldal Rólunk Adatvédelmi elvek Felhasználási feltételek Üzenjen nekünk!